Sunday, December 11, 2011

Niiluse krokodill

Kõige enam paistavad Niiluse krokodillil silma tema hirmuäratavad hambad ja pikk koon. Krokodillil on 4-6 kuklaplaati, mis paiknevad ühes ristireas ning 4 suurt kuklatagust plaati, mis moodustavad ruudu ning mille eesmine ristrida on külgedelt ääritatud kahe väiksema plaadiga. Selg on Niiluse krokodillil tumeroheline, väikeste mustade laikudega, kõht määrdunud kollane. Tavaliselt on Niiluse krokodill 6m pikk ning kaalub u. 740kg. Niiluse krokodill saab vee all elada, kuna silmad, ninasõõrmed ja kõrvad asuvad pea ülaosas. Nii saab loom vees olles näha, kuulda, nuusutada ning ka hingata. Maos asuvad krokodillil kivid, mis stabiliseerivad vee all oleva krokodilli kehaasendit. Silmad on varustatud nn. kolmanda lauga, mis kaitseb silmi vee eest ning ninas asuvad lihased võimaldavad pärast vettevarjumist ninasõõrmed sulgeda.
Niiluse krokodill jahib jõe või järve äärde tulevaid loomi. Ta püüab gaselle, pühvleid, metsikuid koeri ja ka lõvisid. Tema ohvriks võib langeda ka inimene. Krokodillid lebavad madalas vees, pistes vee alt välja vaid ninasõõrmed ja silmad. Ohvri ilmudes ründab krokodill ohvrit välkkiirelt ja tirib vee alla, haarates ta tugevalt lõugade vahele.
Krokodill pole võimeline mäluma ja sellepärast ei söö nad saaki kohapeal. Ta viib ohvri tihnikusse, kuhu jätab ta mitmeks päevaks kõdunema. Krokodill sööb ohvri täielikult ära. Tema maoseinad eritavad tugevalt maomahla, mis lagundab isegi loomade raskestiseeditavad kehaosad.

Kevadel kaevab emasloom endale jõekaldale uru. Munad peavad asuma jõe lähedal, samas peavad need olema ka kaitstud puhuks, kui jõetase vees tõuseb. Varjulises kohas paiknev urg on nõgusam, päikeselises kohas asuv urg on aga sügavam. Emane muneb liiva sisse 30-70 valget ja kõva koorega muna. Ta valvab neid järgmised 90 päeva, kuni kuuleb poegade häälitsusi, seejärel kaevab ta munad liiva seest välja ning vajadusel teeb koore ise katki.
Pärast noorte krokodillide koorumist viib ema nad lõugade vahel vette. Veidi vanemaid krokodillipoegi ohustavad ka teised krokodillid, kotkad või  kalad.
Niiluse krokodill elutseb jõgede, järvede ja muude magedaveeliste veekogude kallastel. Ta veedab päeva kaldal, ööseks varjub aga vee alla. Vihmaperioodil, kui veease jões tõuseb, rändab ta teistesse veekogudesse ja naaseb, kui vesi on langenud.



No comments:

Post a Comment